Evert Blijsie

cameraman & filmmaker

Van Goede Tijden Slechte Tijden tot een event voor Microsoft, maar ook een film over MS en materiaal voor de Alzheimer Stichting. In zijn ruim 30 jaar tellende carrière als cameraman filmde Evert Blijsie werkelijk alles.

Als jongen ontdekte hij via fotografie waar zijn echte passie lag, namelijk bij het filmen.

Als kind van 8 jaar was ik al compleet gebiologeerd door camera’s.
Ik had maar 1 droom: bij de televisie werken achter die grote studiocamera’s.

Droom

Hij wist deze droom te verwezenlijken en werkte onder meer voor RTL, NOS en BBC. Uiteindelijk leidde dit tot de oprichting van zijn eigen videoproductiebedrijf Blijsie Audiovisueel, gevestigd in Harderwijk.

Ik filmde eens mijn eigen ongeluk”, vertelt Evert. Auto total loss. Ik besloot maar eens vast te leggen hoe dat ging met al die maatregelen met wegafzetting. Liet ik bij RTL zien. Vonden ze dan erg knap.

Ze dachten dat het met meerdere camera’s was gefilmd, maar ik had alles zelf met eigen camera vastgelegd vanuit verschillende invalshoeken.”

Hilversum

Evert legt uit hoe hij begin jaren 90 door op het juiste moment op de juist plek te zijn, in ‘ Hilversum’ voet aan de grond kreeg, onder meer bij RTL.Ik liep op het juiste moment een productiebedrijf binnen dat onder meer net voor de nieuwe omroep RTL Veronique was begonnen.

Ik ben toen ook veel in Den Haag geweest. Filmde je in de Tweede Kamer, of de wekelijkse persconferentie van de minister-president, toen nog Ruud Lubbers. Daar heb ik het vak echt goed geleerd.

Voor ik het wist stond ik bij de een van de eerste afleveringen van Goede Tijden Slechte Tijden achter de camera. Ook deden we wervingsspotjes voor de nieuwe campagne ‘Zet m op 4′ . Samen met Jeroen Pauw, Caroline Tensen en andere BN -ers, ’s ochtends vroeg bij mensen aanbellen en controleren of ze de nieuwe zender RTL4 al op het juiste kanaal hadden staan”.

Leerschool

Al snel volgde werk meer werk voor onder andere RTL-Nieuws, later ook voor NOS Journaal. Ben een echte self made man. Een harde leerschool, want je werkte op freelance basis. Een foutje en je lag eruit.

In 1996 stopte hij met het intensieve camerawerk voor de landelijke nieuwsrubrieken. Het had onder meer ook te maken met de ziekte van zijn vrouw, waarbij MS werd geconstateerd. Al die tijd combineerde hij zijn werk als cameraman met een part-time baan in het middelbaar onderwijs, als leraar aardrijkskunde.

Eigen bedrijf

Uiteindelijk kwam het er toch van en richtte hij vanuit Harderwijk zijn eigen video productiebedrijf op. Een eerdere poging om volledig voor mijzelf te beginnen mislukte. Dat was begin jaren negentig toen net de Golfoorlog begon.

In Hilversum was ineens geen werk meer. Ik kon geluk weer terug het onderwijs is.
Op zijn werkplek staan rijen met dvd’s van al het uiteenlopend werk dat hij in de loop der jaren maakte. ,Door de voortschrijdende techniek is met name in de software voor videobewerking veel verbeterd. Dat gaat allemaal veel gemakkelijker.

Toch blijft het oude handwerk als cameraman het belangrijkste. Goed kijken, opletten, checken en overzicht houden. In mijn Hilversumse tijd is dat erin gedrild.

Blijven ontwikkelen

Evert vindt het als oud onderwijsman belangrijk op zich te blijven ontwikkelen. Hij blijft op zoek naar vernieuwing en nieuwe mogelijkheden. Ik zie veel in goede instructiefilms in het onderwijs. Video is daarvoor een prima middel.

Daarnaast heb ik een nieuwe website gelanceerd: Ikmisjenual.nl

Hierbij kunnen uitbehandelde mernsen hun levensverhaal  op video door mij laten vastleggen.

Een  Ook richt ik me bij bedrijven ook op de marketingondersteuning waar video een rol speelt.

Ik denk dan mee over de concepten voor externe communicatie. Naast puur filmer ben ik dan ook sparring partner op dat vlak.  Voor bedrijven werkt dat vaak heel prettig. Ook hier blijft gelden: je bent nooit te oud om te leren. Ondanks mijn ervaring bewandel ik graag nieuwe wegen”.